Engine / Fueling flatspot - HotUKDeals
We use cookie files to improve site functionality and personalisation. By continuing to use HotUKDeals, you accept our cookie and privacy policy.
Get the HotUKDeals app free at Google Play

Search Error

An error occurred when searching, please try again!

Login / Sign UpSubmit

Engine / Fueling flatspot

£0.00 @
All. I have a 1.9d (non turbo) dispatch van that I use. Recently, at certain throttle positions, it seems like I'm loosing a little bit of power, this mainly happens at motorway cruising speed, in 5t… Read More
ktm666 Avatar
8m, 3w agoPosted 8 months, 3 weeks ago
All.
I have a 1.9d (non turbo) dispatch van that I use. Recently, at certain throttle positions, it seems like I'm loosing a little bit of power, this mainly happens at motorway cruising speed, in 5th (top) gear with a constant throttle position.
To put it into context, I'll be in the motorway, doing a constant 60mph, with my foot in a fixed position in the throttle. Every now and again, it feels like I hit a headwind, which slows the van down slightly. As soon as push the throttle down, it picks up again. It doesn't loose much speed.
When accelerating hard through the gears, it doesn't happen.
It doesn't happen when I idle the engine in the drive.
I tried priming the fuel system, made no difference.
I'm going to try changing the fuel filter to see if that makes a difference.
I'm thinking (aside from the fuel filter), it could be a sticky throttle cable, sticky throttle body, maybe a slight air leak in the system somewhere.
Does anyone have any thoughts or experience?
I've googled it and found a forum where someone describes similar symptoms which just seemed to clear by itself.
Thanks.
ktm666 Avatar
8m, 3w agoPosted 8 months, 3 weeks ago
Options

All Responses

(12) Jump to unreadPost an answer
Responses/page:
#1
Check Maf sensor assuming it has one
#2
Unlikely sticking throttle cable or valve...as your at a fixed throttle opening, egr opening and closing perhaps(damn those emission control restrictions)...seriously your probably best with a professional to investigate, however!! Whom!! thats tricky..
#3
Start with what you mentioned , fuel filter
#4
renoman
Unlikely sticking throttle cable or valve...as your at a fixed throttle opening, egr opening and closing perhaps(damn those emission control restrictions)...seriously your probably best with a professional to investigate, however!! Whom!! thats tricky..


Yeah, the only reason I thought it might be a sticky cable is that maybe I'm easing off the throttle slightly but there is a delay in the valve actually shutting.
It is a tricky one, I'm not too sure I want to take it to a garage as I know this kind of thing will cost a fortune to investigate. I'll try to fuel filter first and go from there I think
#5
melissawallis
Check Maf sensor assuming it has one


Thanks - I'll have to look if it has one as some variants don't. Just out of interest, if the maf was faulty, wouldn't thins cause issues throughout the rev range?
#6
Start with your fuel filter, when was the last time it was changed? They should be changed every 36,000 miles or 3 years.
#7
HondaLad
Start with your fuel filter, when was the last time it was changed? They should be changed every 36,000 miles or 3 years.


I changed it about 2 years / 16k ago, although to be fair it was a eurocar parts special. Will replace this and the air filter tomorrow and see if it makes a difference
#8
Throttle position sensor had the same problem but different vehicle.
#9
I've remapped a few cars in my time, one recently had the exact same problem after a hard but safe remap. The culprit turned out to be a dirty fuel filter. Quick swap out and its fine again.

May as well go for that first i think, cheap to replace and really even if it wasn't the problem at least you'll have a new filter in anyway.

What year is this vehicle?.
#10
Argoj
Throttle position sensor had the same problem but different vehicle.


Thanks for this - something I hadn't considered. Not too sure if I have one as it's the non turbo version. Having tried to find info online, I can't find anything.
#11
J4GG4
I've remapped a few cars in my time, one recently had the exact same problem after a hard but safe remap. The culprit turned out to be a dirty fuel filter. Quick swap out and its fine again.

May as well go for that first i think, cheap to replace and really even if it wasn't the problem at least you'll have a new filter in anyway.

What year is this vehicle?.


Yeah, for the sake of about £8 for a Bosch filter, I've got nothing to loose really. I might have got a dodgy batch of fuel somewhere.
It's a 2004 non turbo dispatch.
#12
ktm666
J4GG4
I've remapped a few cars in my time, one recently had the exact same problem after a hard but safe remap. The culprit turned out to be a dirty fuel filter. Quick swap out and its fine again.
May as well go for that first i think, cheap to replace and really even if it wasn't the problem at least you'll have a new filter in anyway.
What year is this vehicle?.
Yeah, for the sake of about £8 for a Bosch filter, I've got nothing to loose really. I might have got a dodgy batch of fuel somewhere.
It's a 2004 non turbo dispatch.

If that doesn't work, consider hooking up a proper diagnostics to it.. may be a fault stored in it floating around.

Post an Answer

You don't need an account to leave a response. Just enter your email address. We'll keep it private.

...OR log in with your social account

...OR comment using your social account

Thanks for your comment! Keep it up!
We just need to have a quick look and it will be live soon.
The community is happy to hear your opinion! Keep contributing!