We use cookie files to improve site functionality and personalisation. By continuing to use HUKD, you accept our cookie and privacy policy.

central heating/boiler query

EN1GMA Avatar
EN1GMA3y, 4m agoPosted 3 years, 4 months ago
hey guys

just looking for some advice before I call out the plumber.

my boiler seems to be working fine in terms of hot water but the central heating wont turn on. we have a danfoss RX1 system where the infra red receiver is connected to the boiler and the 'remote' which controls the temp/programming is in another room.

what normally happens is that when the desired temp has been slected on the remote, the reciever makes a click noise and the boiler kicks into action turning on the central heating.

as of yesterday, the receiver does not seem to pick up the message from the remote which does show on the screen ive switched it on for the c/h to kick in.

i took off the receiver thinking the fuse might have gone but it does not seem to have a fuse,not a conventional one anyway. its just a circuit board inside which is conected to some wiring attached to the wall.

link in the next post on the system im talking about. again, the hot water is working meaning the boiler seems to be working fine but im hoping i just need to get a new reciever.
Tags:
EN1GMA Avatar
EN1GMA3y, 4m agoPosted 3 years, 4 months ago
Options

All Comments

(22) Jump to unreadPost a comment
Comments/page:
Page:
sancho1983#2
If you get no joy in this thread then I know there's a lot of knowledgeable folk here

Knowledgeable, if a little judgmental

Edited By: sancho1983 on Nov 23, 2011 14:11
timtom13#3
Change the batteries in your remote.
EN1GMA#4
timtom13
Change the batteries in your remote.

remotes not the problem. that shows the display just fine. receiver is not picking up the signal from the remote.

normally,i just press on the remote the desired temp and the receiver makes a click noise and on comes the boiler. the click noise is not happening so it seems the boiler does not receive the message to switch on.

working fine till yesterday evening.
greg_68#5
I can only advise you post this question here

http://www.diynot.com/forums/viewforum.php?f=7
Adam2050#6
Is there enough pressure in the system?
timtom13#7
Remote not sending a signal to the receiver.
EN1GMA#8
Adam2050
Is there enough pressure in the system?

yeah,enough pressure,or the pressure its supposed to be as ive been advised,between 1 and 2.
EN1GMA#9
timtom13
Remote not sending a signal to the receiver.

the remote shows a little flame icon to denote that the c/h should be on when you have reached the deisred temp. It could be the remote but seeing that it displays things on the screen, i assumed it was the receiver and not the remote.

though,it seems if i have to buy another set,they both come together as a pair.
EN1GMA#10
right,it seems its a common problem as ive just googled it. I will try a few things mentioned on said sites and if that dont work, then i'll have to buy a new one.
EN1GMA#11
also given danfoss a call and will be taking their advice.

much appreciated guys for your contributions anyway.

thanks
timtom13#12
EN1GMA
timtom13
Remote not sending a signal to the receiver.

the remote shows a little flame icon to denote that the c/h should be on when you have reached the deisred temp. It could be the remote but seeing that it displays things on the screen, i assumed it was the receiver and not the remote.

though,it seems if i have to buy another set,they both come together as a pair.

Mine did the samething, water ok "then could not trun on boiler, remote looked ok i popped the batteries out, new ones in and bingo.
EN1GMA#13
So when you replaced the old battery, was the remote still working with the old battery in it?

If the old battery in the remote was showing the screen digits yet the radiator could not on then I might just try that.
elitom#14
possibly just the battey in the remote sender - yes it can have enough energy to light the LCD display but not enough for the RF tramsmitter

also on the hard wired receiver there should be a button that can manually toggle the heating on and off - does thta work?

EliTom
elitom#15
also user manual is here

http://danfoss-randall.co.uk/PCMPDF/40798v02s3-00.pdf

try doing a full reset on the unit

EliTom
EN1GMA#16
Right, replaced batteries but no joy. The my receiver only seems to have two buttons. The one for programmes and the other says channel. The both of them don't seem to do anything. I press them but nothing. Looks like I will have to phone danfoss and try and wangle a free receiver.
EN1GMA#17
If any of you guys have the same unit, is one of the two lights on the receiver switched on?
elitom#18
do you have the excat model of the receiver?

EliTom
EN1GMA#19
It's the RX1 model
elitom#20
OK if it is the RX1 then the instructions are here

http://danfoss-randall.co.uk/PCMPDF/30622v05.pdf

and the middle channel button CH2 is the emergency ON button - try that - to be use when RF comms fails

hth

EliTom

Post a Comment

You don't need an account to leave a comment. Just enter your email address. We'll keep it private.

...OR log in with your social account