Is my PC running ok / Performing OK? - HotUKDeals
We use cookie files to improve site functionality and personalisation. By continuing to use HUKD, you accept our cookie and privacy policy.
Get the HUKD app free at Google Play

Search Error

An error occurred when searching, please try again!

Login / Sign UpSubmit

Is my PC running ok / Performing OK?

kristianity77 Avatar
8y, 9m agoPosted 8 years, 9 months ago
Hey all

Just built myself a new PC over the last week with parts aquired from deals on this here website!! These are the specs as below!

Gigabyte P31 DS3L Motherboard
Pentium E2160 CPU (Running at 3.2GHZ)
2GB OCZ DDR6400 Ram
Point Of View 512MB PCIE 8800GT
Pioneer 112D DVD Writer (IDE)
Seagate 250GB Sata2 300 Hard Drive
Antec 500 PSU
On Board Sound
Arctic Freezer Pro 7 Cooler

At idel my CPU will sit around the 29 -33 degrees mark. At full load, im getting around 48-51 degrees so this looks ok.

On 3dMark 06, ive ran this about 4 times and seem to get around 11,600 (1280x1024 default settings)

Prime 95 admittedly ive only ran for about 45 minutes but it ran flawlessly for this period of time.

Now to my problem (well i think its a problem). With every PC ive ever owned, when you switch it on, within a few seconds you get a short beep, lasting probably 0.25 of a second. Ive always thought this was the sound they all made, once they were swiched on. But with this PC once its switched on, i get the beep on boot up, but the length of it varies. Sometimes it can be half a second, and occasionally this beep can last for 2-3 seconds before it starts. Its just one long beep. It never stops the PC from booting, but just wondered whether this was anything to worry about?

It plays games fine (HL2, Doom 3, Far Cry etc) Should i be worried?
Tags:
kristianity77 Avatar
8y, 9m agoPosted 8 years, 9 months ago
Options

All Comments

(4) Jump to unreadPost a comment
Comments/page:
banned#1
#2
There are some technical computer forums on the Micro Mart site here (see Forum on the left)

http://www.micromart.co.uk/

There are some very techincal guys and they answer very quickly.

See the "System Builders and Upgraders" forum

You do have to register but it is very quick.
#3
Sounds like this might be the problem if you have fan warning set up in the BIOS, if the fan isn't spinning up at a fast enough speed by the time the board goes through POST then you get a long beep that then stops as the fan gets up to speed:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/245443-12-giving-long-beep-start

Also this one:

http://www.tomshardware.com/forum/230073-30-stopping-buzzer-beep
#4
ahhhh, that could be it then. Because when i first boot up, and maybe for the first couple of minutes my fan doesnt spin round on the CPU. It only seems to kick in once the CPU gets to 30 degrees, and even then it only goes round (according to bios) at about 300 times a minute, and gets faster the hotter it gets.

Post a Comment

You don't need an account to leave a comment. Just enter your email address. We'll keep it private.

...OR log in with your social account

...OR comment using your social account

Thanks for your comment! Keep it up!
We just need to have a quick look and it will be live soon.
The community is happy to hear your opinion! Keep contributing!