# Help Required Vat formula Calculation

Could someone give me the formula to work out the VAT from Gross figure? I used to use Gross figure multiplied by 7 and then divided by 47.

Hopeless at Maths, so help appreciated!

Cheers

Hopeless at Maths, so help appreciated!

Cheers

Groups

I know that is not a good calculation but i too am hopeless at maths.

eg 150 / 10 = 15

15/ 10 = 1.5

total =16.5

Original Poster

Thanks, but I'm trying to do it in one cell in exel and not very good at amending it to do more that divide and multiply. : )

£100*0.15 = £15

100- 15 = £85

hope this is what you wanted

Original Poster

Thanks very helpful and correct but that's to work out the vat when you know the net figure. I need to work out the vat from the Gross figure.

Banned

that doesn't work does it?

as £85 + 15% doesn't = 100

I think its just divive by 1.15

100 / 1.15 = 86.95

86.95 + 15% = 100

(roughly)

Original Poster

Thanks also, but I've tried this and it doesn't work in my spreadsheet. I am not good with excel either, but it's definitley not the formulae I'm looking for.

Original Poster

That's it! The spreadsheet now works. Cheers to everyone for taking the time to reply and get me on my way!

if your gross figure is say £100 , divide this figure by 1.15 which takes the 15% vat off then multiply it by 15% to calculate the vat figure.

da dar !

Banned

thought you wanted the VAT, not the net amount?

VAT formula from gross is

@sum((gross*1.15)-gross)

Ref: HM Revenue & Customs.

Banned

thought you wanted the VAT, not the net amount?

VAT formula from gross is

@sum(gross-(gross/1.15))

Banned

:w00t::?

I think you mean gross multiplied by 3 then divided by 23

Original Poster

So glad I checked back on thread, how're you guys to help if I don't know myself what I'm asking! I've knocked up a spreadsheet to tackle the same sum in various ways and I got myself confused (easily done) so the end sum was correct but when I looked at the vat and the net, the figures should've been in each others columns, but I'm getting it sorted now! Cheers

" For any sales od standard-rated goods or services that take place on or after 1 December 2008 you should charge VAT at the new rate of 15%. This means that cash businesses which currently calculate their VAT using the VAT fraction of 7/47 should, from 1 December 2008, use the new VAT fraction of 3/23."

HM Revenue & Customs.

Original Poster

Net £100, to get Vat [COLOR="Red"]Net * 15%[/COLOR] = £15 Gross £115 (* means times)

Gross £115 to get vat [COLOR="red"]Gross /23 *3[/COLOR] = £15 (/ means divide)