Groups

    Laptop help please

    bassically yesterday a program crashed and i had to restart, when i did the laptop was going slow as hell, lagging etc, the program has been uninstalled and so has everything was installed yesterday (a few drivers etc)

    from what i can tell the lagging is related to sound ie, when it lags the sound carackles like hell, playing music using spotify or wmp uses a ridiculous amount of cpu usage it jumps by 40-50% and then it starts crackling

    i had orrigionally thought i might have got a virus because it was going so slow (not as slow now but not as fast as it should be going) a full system scan picked up nothing but it took a hell of a lot longer than usual (bout 1hour more)

    not a clue whats going on but its piss1ng me off, any help appreciated

    currently defragmenting the hardrive (not that i expect that to make any difference) and will then try a game like fallout 3 - something that demands a lot from the laptop to see if its a cpu problem

    10 Comments

    Original Poster

    also the more the computer does ie cpu usage increasing the more the sound crackles and lags (that is the main problem now)

    its not the speakers lol as the sound cracles with my headphone and the laptops speakers too

    Original Poster

    just thought could it be a ******ed sound card?? if so how would i tell??

    Go into system devices and see if your sound card is working properly?

    Control Panel, system then device manager, well thats if you have vista.

    If not just run a search for device manager.

    Original Poster

    AshleyRFC;5664022

    Go into system devices and see if your sound card is working … Go into system devices and see if your sound card is working properly?Control Panel, system then device manager, well thats if you have vista.If not just run a search for device manager.



    cheers, everything under sound controllers was working

    kinda dissapointing really now i dnt have a clue what could be wrong lol

    micoo;5664083

    cheers, everything under sound controllers was workingkinda dissapointing … cheers, everything under sound controllers was workingkinda dissapointing really now i dnt have a clue what could be wrong lol



    My laptop has insurance so I just send it back to them when I have a problem with it, does yours have anything like that, or anyone you trust to have a wee nosy about.

    How old is it btw?

    Original Poster

    AshleyRFC;5664240

    My laptop has insurance so I just send it back to them when I have a … My laptop has insurance so I just send it back to them when I have a problem with it, does yours have anything like that, or anyone you trust to have a wee nosy about.How old is it btw?



    a few months old so its covered with warrenty, just as well lol

    gonna keep poking around at it lol hopefully fix it if not then i will back everything up and stick in the windows boot disk

    Original Poster

    the only thing i can think of is interfeering drivers or something as it effed up when i had to restart via holding down the power button, and theres no way that had ******ed up my hardware so it must be a software issue i will get the windows boot disc out later tonight n hope tht fixes it, anyone got any idea how long tht will take???

    Could be your HD, was it dropped at all?

    Original Poster

    AshleyRFC;5664755

    Could be your HD, was it dropped at all?



    na, it sits on my desk 100% of the time, if it was the HD how would i find out??

    I've had this on a Advent 8109 laptop . I installed Windows [XP] and the drivers and all seemed well . Started to put programs on , then anti-virus etc and still no problems . The problems started after SP3 automatically installed , there was a sound lag , with an echooy sound . The laptop took ages to started up with a black screen for ages and it eventually got slower. I also noticed the screen res was poor and not as sharp . I got sick of it and did a re-install . Although I haven't put all the programs back on the laptop is excellent with no sound or graphics problems .I just think SP3 has maybe overwritten some drivers or something as I cannot think what else it could have been .
    Sometimes the only way to sort things out is make a fresh start ................a re-install ............. a bit drastic I know , but it always works.
    Post a comment
    Avatar
    @
      Text
      Top Discussions
      1. Feels weird!23
      2. Xiaomi redmi note 4 firmware11
      3. Breath of the Wild Replacement Cover?57
      4. Any advice on mobile networks.1114

      See more discussions