Groups

    pc advice

    hi all I need a little help with my pc . turned it on today and nothing no display or beeps . it was working fine yesterday .the ps4 fan would speed up from time to time but that's all .tried a different psu but still the same .removed the GPU and ram but still nothing . took the heat sink fan off the CPU and there was very little thermal paste do you think the CPU is fried
    .

    20 Comments

    Have you checked the fuse in the power cable?

    There is always very little thermal paste, you don't need much.

    If it was the CPU overheating (and subsequently fried) you will have to have ignored multiple shut downs and possibly BSOD.

    Sounds more like the mobo is the problem.

    Did u make any changes before it went off? if you messed with the cpu make sure the fan is connected to the cpu fan slot on the Mobo and not a system fan slot.

    brendanhickey

    Did u make any changes before it went off? if you messed with the cpu … Did u make any changes before it went off? if you messed with the cpu make sure the fan is connected to the cpu fan slot on the Mobo and not a system fan slot.



    He sates that it doesn't make any beeps, wouldn't matter if the fan was plugged in or not as the beeps are the 1st warning that either everything is ok (Normally one beep) and if there is a problem there will be a number of beeps and they inform the user whats wrong. Obviously providing they can find out what the beeps relate to depending on their mobo.

    Computers will power up with the system fan unplugged.

    If it's cpu you should still get the initial boot bios, the fact your getting nothing could be your motherboard as said above or power supply fried, do you have a psu tester?

    westy125

    If it's cpu you should still get the initial boot bios, the fact your … If it's cpu you should still get the initial boot bios, the fact your getting nothing could be your motherboard as said above or power supply fried, do you have a psu tester?



    He says hes tried a different PSU.

    Clear the cmos. Should of been your 1st port of call.

    Plug out any devices from USB and Lan cable if you got any. But in 99% scenarios like this, motherboard is dead. Anyway, plug everything out, remove GPU and Memory again and try turn it on, if there is still no error beeps (due to gpu/ram missing) you were right and cpu or mb are dead.

    HavocLP

    Plug out any devices from USB and Lan cable if you got any. But in 99% … Plug out any devices from USB and Lan cable if you got any. But in 99% scenarios like this, motherboard is dead. Anyway, plug everything out, remove GPU and Memory again and try turn it on, if there is still no error beeps (due to gpu/ram missing) you were right and cpu or mb are dead.



    ​Could be that he hasn't got a bleeper/pc speaker installed. I remember some old mother board of mine that used to speak the post report over the speaker out on onboard audio. Not sure why there's no longer led post results either.

    HavocLP

    Plug out any devices from USB and Lan cable if you got any. But in 99% … Plug out any devices from USB and Lan cable if you got any. But in 99% scenarios like this, motherboard is dead. Anyway, plug everything out, remove GPU and Memory again and try turn it on, if there is still no error beeps (due to gpu/ram missing) you were right and cpu or mb are dead.



    ​Could be that he hasn't got a bleeper/pc speaker installed. I remember some old mother board of mine that used to speak the post report over the speaker out on onboard audio. Not sure why there's no longer led post results either.

    hotukdeals android app is utter crap

    kester76

    hotukdeals android app is utter crap



    ​Yup

    kester76

    ​Could be that he hasn't got a bleeper/pc speaker installed



    He does, well either that or hes used to hearing things in his head when he turns on his computers.

    Edited by: "mclovin9091" 5th Nov 2016

    worth trying the motherboard battery, its usually a cr2032 and is about the size of a 10p coin

    mclovin9091

    He sates that it doesn't make any beeps, wouldn't matter if the fan was … He sates that it doesn't make any beeps, wouldn't matter if the fan was plugged in or not as the beeps are the 1st warning that either everything is ok (Normally one beep) and if there is a problem there will be a number of beeps and they inform the user whats wrong. Obviously providing they can find out what the beeps relate to depending on their mobo. Computers will power up with the system fan unplugged.

    what? if the you plug the CPU fan into the system fan socket it wont bleep or do anything, it will be completely dead. that's why i said it could be that. also most motherboards dont have onboard speakers for the bleep if like me you dont plug it in then it obviously wont bleep. in the vast majority of custom builds if you dont have one of these it wont bleep ebay.co.uk/itm…t=0

    Edited by: "brendanhickey" 5th Nov 2016

    brendanhickey

    what? if the you plug the CPU fan into the system fan socket it wont … what? if the you plug the CPU fan into the system fan socket it wont bleep or do anything, it will be completely dead. that's why i said it could be that. also most motherboards dont have onboard speakers for the bleep if like me you dont plug it in then it obviously wont bleep. in the vast majority of custom builds if you dont have one of these it wont bleep http://www.ebay.co.uk/itm/like/221250631209?lpid=122&chn=ps&adgroupid=27378760866&rlsatarget=pla-181484353506&adtype=pla&poi=&googleloc=9046656&device=c&campaignid=620865095&crdt=0



    ​He stated that it doesn't beep, therefore safe to assume it did before. Otherwise why mention it.

    The system will still POST (if the mobo is working) whether the CPU fan is plugged in or not, it will just power off a lot quicker due to the CPU going over the thermal threshold.

    I might be missing something here, given the symptoms how do we know it is NOT working!!??

    There is no display - but that does not mean the computer is not working - it simply means the display is not working. Why not try and diagnose that fault first rather than try and diagnose other things down the line first? Ensuring cables are firmly connected, swapping out monitors etc is the first thing I would try before going deeper. And on all the machines I have ever owned I only ever heard POST beeps when things were wrong. When things were right I heard nothing.

    mclovin9091

    ​He stated that it doesn't beep, therefore safe to assume it did before. O … ​He stated that it doesn't beep, therefore safe to assume it did before. Otherwise why mention it.The system will still POST (if the mobo is working) whether the CPU fan is plugged in or not, it will just power off a lot quicker due to the CPU going over the thermal threshold.



    ​I only mention because not long ago I built a pc for my little Bro. I couldn't figure out why nothing was happening. until I searched online and someone mentioned make sure the fan is plugged in the right place. I checked and sure enough I had connected it to the wrong place.

    bearcat

    Have you checked the fuse in the power cable?



    ​No power so you changed the PSU. Still no power, so problem must be the power lead as if you changed the PSU for one that you know is working, then the fan in the PSU would spin.

    OP any updates?
    Post a comment
    Avatar
    @
      Text
      Top Discussions
      1. Argos 3 for 2 reserving early44
      2. DashCam Recommendation With Front And Rear Camera Built In22
      3. £1500 55 inch 4K TV56
      4. SCS add ons... are they worth it??48

      See more discussions