Solved: Very loud motherboard fan...

13 replies
Found 8th Feb 2010
I've just installed a new PSU after the last one in my Dell went pop. The original Dell PSU was 305W and I've replaced it with a standard 400W. I was told the higher watt PSU shouldn't be a problem as the computer will only draw as much power as it needs.

The computer powers up fine but the mainboard fan is very loud and spinning at a much faster rate than before. Is this anything to do with having a higher rated PSU?
If so, will a 300W psu work perfectly fine in place of 305W?

Would appreciate any help/advice given.

Thanks

13 Comments

It shouldn't be anything to do with the PSU, or its wattage, and a lower wattage shouldn't help. Are you sure its the motherboard fan making the noise though, not the one in the PSU?

Some Dells don't use standard ATX PSUs, but I'm assuming the fan is connected to the motherboard?

Original Poster

Cheers guys.
The psu fan is very quiet.
It's definately the CPU fan (the fan connected to the heatsink) that's making all the noise.

Edit: It's the large fan located where the blue arrow is pointing.
[img]binfire.com/rel…php?page=download_manager&action=previewFS&id=322298:0[/img]

fusspot;7782292

Cheers guys.The psu fan is very quiet.It's definately the CPU fan (the … Cheers guys.The psu fan is very quiet.It's definately the CPU fan (the fan connected to the heatsink) that's making all the noise.



usually a drop of 3 in 1 oil helps

Original Poster

Painkiller;7782315

http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/products/cpucoolers



Thanks, might need to order a replacement if I can't work out the problem.

Original Poster

888;7782301

usually a drop of 3 in 1 oil helps



Don't have the 3 in 1 stuff, might give cooking oil or wd40 a try if all else fails.:p

Sounds to me like removing the old power supply made the motherboard reset. This then changed the settings in the BIOS and one of which was the fan speed sensor. Perhaps have a look in there for any sort of option to enable temperature controlled speed.

Original Poster

PhearFactor;7782362

Sounds to me like removing the old power supply made the motherboard … Sounds to me like removing the old power supply made the motherboard reset. This then changed the settings in the BIOS and one of which was the fan speed sensor. Perhaps have a look in there for any sort of option to enable temperature controlled speed.



Good point, I did replace the CMOS battery at the same time which would have resetted the BOIS.
I did go through the BIOS settings very quickly but didn't notice anything relating to temprature control.
I have a proper look in the morning.
Thanks

Probably not the case but just make sure nothing is sticking into the fan causing the noise. When putting the side back on my PC some cable often ends up slightly poking too close to the CPU fan and when the PC starts up, the fan lightly grinds away at the wire making a racket!

Edit: Give the heatsink and fan a good clean too.

hey if all that fails and you still think its the fan then i have 1 sat here doing nothing. you can try it and if it fixes your problem then we can sort somthing out. but you will have to cover p+p cost, there big fans those dell ones :thumbsup::thumbsup:

Original Poster

Thanks for the advice, will double check there is nothing ostructing the fan. TBH the noise doesn't sound like any kind of obstruction, it's just spinning very rapidly and at periodic intervals the noise lessens very slightly.
Before installing the new PSU, I gave the inside of the computer a good clean including the fan and the heatsink as you could literally scoop up the dirt from inside it. :-D

oldmanhouse;7782371

Probably not the case but just make sure nothing is sticking into the fan … Probably not the case but just make sure nothing is sticking into the fan causing the noise. When putting the side back on my PC some cable often ends up slightly poking too close to the CPU fan and when the PC starts up, the fan lightly grinds away at the wire making a racket!Edit: Give the heatsink and fan a good clean too.

Original Poster

Thanks, will bear that in mind and get back to you if I decide to replace the fan.

critster;7782772

hey if all that fails and you still think its the fan then i have 1 sat … hey if all that fails and you still think its the fan then i have 1 sat here doing nothing. you can try it and if it fixes your problem then we can sort somthing out. but you will have to cover p+p cost, there big fans those dell ones :thumbsup::thumbsup:

Original Poster

Problem solved - just thought I'd share my solution for anyone that has this same problem and finds this thread.

Solution: I applied some thermal compound to the processor (removing the old residue first) then put back the heat sink. It appears the heat sink was not making contact with the processor properly causing it to get hotter than normal. This resulted in the cpu fan spinning a lot faster than normal.

Happy days again.
Post a comment
Avatar
@
    Text
    Top Discussions
    1. The ultimate Sunday roast only £5.46 for 4 people at ASDA21130
    2. First batch of original Xbox backwards compatible games11
    3. I want to talk about the WEATHER no politics no religion19247657
    4. *** Weekly game codes giveaway 191 ***1328

    See more discussions