Toshiba laptop not recongising home WiFi

Hey People

Having Wifi issues on a spare laptop of mine. This used to connect to my home wi-fi immediatel but now it recognises all networks apart from the home network?

Have no idea why.....any ideas?

Thanks

57 Comments

Is your home wifi router security settings broadcasting the network name(for your laptop to see it) or maybe router settings only allowing 1 connection to it?

Original Poster

Hey

It used to connect to it with no problems...Now recently it doesn't recognise it...other laptop recognises it fine?

Getting annoyed! lol

If it picks up other networks then it must be the settings on your home router!?

Go through router settings and see if it is limiting the connections to it?

Hope of some help!

Original Poster

Had a look and it's not limiting.....but when I connect it through wired it works fine?

Not sure why it's doing this.....

Just to mention because it caught me out on my laptop as it was soooo long since I read the instructions. There isn't a button on the unit that enables/disables the Wi-Fi?

ensure the wireless card is working properly as the previous poster said... some laptops have a switch / button for this... also check under the control panel that the card is enabled and 'functioning properly' as it says in windows... can you scan and see other wireless networks with the laptop that is not connecting?

Original Poster

Hi

The wi-fi is on but the thing it it recognises all other networks but not my home network lol

So not sure and its not filtered either

have you tried entering the connection details manually (Network ID and Password...note the password might be in hexadecimal format)... when did this start happening? have you always been able to connect both computers wirelessly simultaneously?

Original Poster

Hi there

I tried that...by entering them manually, it asked me for the password etc but still does not come up in connections. This has happened only a week or so, I tired a restore but it is still not able to find my specific network...

Have no idea what it could be..the laptop is running Vista if it helps..lol

Yup have always been able to connect them.

I would check the details over and over... also try disconnecting and re-connecting by manually entering the details on the laptop that can auto connect...that way you know you are entering the details correctly...dont worry if you are unable to connect again since you can reset the router (though you might wanna try another wi-fi enabled device (eg mobile phone) if possible ...save you having to reset the router) also this might be a long shot but maybe something is interfering with the signal trying connecting in the same rome as the wireless router.

Original Poster

Hi thanks for the response....the thing is everything else connects fine...except this rubbish laptop lol..

also if you can connect with the wire... make sure you have the latest drivers for the wireless card on the toshiba.

Original Poster

Tried that too but no updated drivers available...Seems so odd that it did work before but now no longer works!

SkippyDoo;5968207

Hi thanks for the response....the thing is everything else connects … Hi thanks for the response....the thing is everything else connects fine...except this rubbish laptop lol..



yes i understand this but are you just auto connecting with these devices... it is a possibility that the details are being typed wrong imo (it happens to us all) ... if you are just auto connecting you are using details that are already stored in the computer so unable to verify that the ones you are using on the toshiba are 100% accurate.

SkippyDoo;5968234

Tried that too but no updated drivers available...Seems so odd that it … Tried that too but no updated drivers available...Seems so odd that it did work before but now no longer works!



yes its very odd but system restore route is bit extreme, i have only had problems connecting wirelessly with an acer to my home network...it is v temperamental... manually enabling/disabling the wireless card (right clicking it in my comp) sorts the issue out sometimes.

Original Poster

Hi

I have tried manually again but it just tells me there is already a network with that name..so I replace it but it still does not connect..

I suppose the answer to my question will depend on your operating system but do you see listed on screen somewhere other networks or network names being available but not your own?

there you go... so it does recognise the network?... it's the password then surely.

lol Skippy Doo you have dodged one of my questions a few times now! have you tried entering manually the details on a device that can auto-connect?!?!

peterjef;5968342

I suppose the answer to my question will depend on your operating system … I suppose the answer to my question will depend on your operating system but do you see listed on screen somewhere other networks or network names being available but not your own?



yes i think he/she does from the original post...

"recognises all networks apart from the home network..."

Original Poster

Xiwt;5968348

there you go... so it does recognise the network?... it's the password … there you go... so it does recognise the network?... it's the password then surely.lol Skippy Doo you have dodged one of my questions a few times now! have you tried entering manually the details on a device that can auto-connect?!?!





Hi,

Sorry about that didn't realise! lol

Yup, I have manually tried to connect on a device that can auto connect and it works.

I created it manually it didn't work then removed it, had another go but when at the end it says no connect it comes back to the screen where it has available networks and I cannot see my home network.

gimmie a sec ... gona jump on a vista laptop...

Original Poster

Thanks pal!

Ok when you set it up manually on the toshiba ... what do you put under security type and encryption type?

Original Poster

Security type: WEP
Encryption type: WEP

leave encryption type blank do not select AES /TKIP.

ah ha, i see you are doing that... (hence WEP is greyed out ya...because wep is not an encryption type)

in that case select TKIP for encryption and try to connect

Original Poster

When I choose security type as WEP...encrytion type is greyed out? cannot change it stays as WEP

no no no.... for security type u are using WEP key ya? so select WEP for security type and if you already tried leaving encryption type blank then select TKIP..... U do have a password set for your wireless network right?

the easiest way to check your security settings is plug the cable into the router and type the router IP Address and usually you can see the security settings from there.

the ip address of the router is usually (for belkin routers at least) 192.168.2.1 (thats all you type in the address bar of your web browser.

Original Poster

Hi,

Yes, I'm using a WEP key....

I select WEP for security type....but it does not not me change encryption type as it is greyed out....

I only get TKIP option when choosing a different security type

Original Poster

Yes, it is WEP

SkippyDoo;5968630

Hi,Yes, I'm using a WEP key....I select WEP for security type....but it … Hi,Yes, I'm using a WEP key....I select WEP for security type....but it does not not me change encryption type as it is greyed out....I only get TKIP option when choosing a different security type



yes that is fine...hmmm lemme think for a sec...

so you are typing your password in this hexadecimal format ya...

A9 E4 ....ya?

Original Poster

No, mine is only 5 digits?

if your 100% sure that your security and encryption settings are correct (ie you are not using WPA2 & TKIP or AES encryption) then I'm totally out of ideas for now.. other than a busted wifi card in the toshiba... but I doubt this if you can connect/ see other wireless networks... i'm out of ideas for now!

SkippyDoo;5968678

No, mine is only 5 digits?



right so your password was just number based? hexadecimal works like this...

0–9 to represent values zero to nine, and A, B, C, D, E, F (or a through f) to represent values ten to fifteen.

Original Poster

Hi,

100% sure that security settings are fine...lol..

But I realllly appreciate your help! Many Thanks! Hvae repped you....

I feel like throwing it in the bin! lol

Original Poster

Yes, it is number based haven't chosen hexadecimal...as one laptop is a sony and it only worked with digit based keys so have been using it like that since....

I have a feeling you need to type it in hex format... since you are typing ASCII characters it is failing the authentication...

use this to convert ASCII to hex (type the result without spaces and %)

centricle.com/too…ex/

SkippyDoo;5968718

Hi,100% sure that security settings are fine...lol..But I realllly … Hi,100% sure that security settings are fine...lol..But I realllly appreciate your help! Many Thanks! Hvae repped you....I feel like throwing it in the bin! lol



no do not rep lol I have not solved anything yet! I have been useless so far lol!
Post a comment
Avatar
@
    Text
    Top Discussions
    1. Just heard this...2 ★★★★★★★★★★★★★★ congrats to all on 392k ★★★★★★★★★★★★★★7763963
    2. Any PS4 News Here29213593
    3. 75% off Sky TV for existing customers. Only works when you call the specifi…17386132
    4. Better watch out for these...912

    See more discussions